-2023’de sosyal medyayı bırakacağım

-emin misin ?

Yeni yılda alacağın kararlardan biri de sosyal medyayı bırakmak mı? Muhtemelen yalnız değilsin. Kendimizi ekranlara bakarak ve başkalarıyla karşılaştırarak ne kadar zaman harcadığımızla ilgili endişelerimizden uzaklaşma konusundaki yoğun ilgiye rağmen, birçoğumuz hala kendimizi birden fazla siteye(platforma) bağımlı buluyoruz ve terk etmenin olaylardan mahrum kalmak veya zararlı çıkmak anlamına gelebileceğinden kaygı duyuyoruz. Pekâlâ tüm bunlarla rekabet etmek için kordonu nasıl iyi kesebiliriz?

Nihai Bir Post İle Bay Bay De

Bir şirketin insan kaynaklarında yöneticilik yapan 29 yaşındaki Aslı, Bebo ve MySpace, Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya sitelerinde geçirdiği yaklaşık on yıldan sonra, “-Sosyal medya kullanımımı azaltmayı ya da birkaç ay boyunca tamamen durdurmayı düşünüyordum” dedi. “-Facebook’ta bir yazı yazdım, insanlara sosyal medyadan kaybolmak üzere olduğumu söyledim, birkaç günlüğüne bıraktıktan sonra tüm sosyal medya hesaplarımı sildim.”


Anı Yaşa

Aslı bu kararı; çoğunlukla ekran karşısında aşırıya kaçan zaman kaybını, çevrimiçi hayatın bir parçası ve buna bağlı olarak ortaya çıkan eksiklik korkusunu (FOMO) azaltmak için aldığını söylüyor. “-Telefonuma bakmak için daha az, şimdiki zamanda daha fazla zaman geçirmek istedim” diye açıklıyor. Ve ekliyor “-Şimdi, insanlarla karşılaştığımda, onlara çevrimiçi hayatımda gördüklerimi anlatmak yerine kendimden ya da ilgilendiklerimden bahsedeceğim. Kafamın içinde, birinin paylaşımlarımdan birine yorum yapıp yapmadığını merak edip durmayacağım. Artık kendimi benden daha güzel, daha başarılı veya daha eğlenceli görünen sonsuz bir insan kalabalığıyla karşılaştırmayacağım. ”

Screen time (Ekran süresi, akıllı telefon, bilgisayar, televizyon veya video oyun konsolu gibi ekrana sahip bir cihazı kullanmak için harcanan zaman miktarı), karşılaştırma kültürü ve FOMO, sosyal medya eleştirmenlerinin sıklıkla bahsettiği faktörlerdir, ancak “şu anı yaşamak” ve gerçek hayatta bulunmakla ilgili daha genel bir endişedir. Bu, 28 yaşındaki ekolojist Semih’ in, dört yıl önceki bir kamp gezisi sırasında Facebook hesabını bir hevesle silme kararının arkasındaki itici güçtü. “-Dikkat çekici bir şey yaptığım veya güzel bir şey gördüğüm zaman, ‘bu harika’ ya da ‘vay, şuna bak’ demek yerine, kendimi ‘Bunu Facebook’a koyabilir miyim koyamaz mıyım?‘ diye düşünürken buldum, “Bu hoşuma gitmedi. İyi yaptığınızı, iyi vakit geçirdiğinizi ve bu kadar memnun olduğunuzu gösteriyorsanız, neden sürekli takviye arıyorsunuz? ”.

26 yaşındaki Ceren şöyle onaylıyor: “Psikolojik olarak, bir şey yaptığın zaman biliyorsun ve ‘bu resim gerçekten iyi görünecek’ gibi bir şey hissediyorsun? Şimdi, başkalarına bir şey ispatlamak yerine, zevk almak için bir şeyler yapıyorum ”.


Sonuçları İçin Kendinizi Hazırlayın

Hem Semih hem de Ceren bunun kolay bir işlem olmadığını kesinlikle kabul ediyor. Sosyal medya sitelerinin kullanıcıların tamamen hesaplarını kaldırmak istemelerini nasıl bilerek zorlaştırdıklarını ve geri çekilme sürecini “şeytanı kovmak gibi bir şey” olarak tanımlıyorlar. Ayrılmak aslında çok fazla irade istiyor. ” Ceren için sigara içmekten vazgeçmeye daha çok benziyor: “ Başa çıkabilecek misin? Endişeleniyorsun. Silme düğmesine bastığımda büyük bir an gibi geldi, ancak yarım saat sonra hayatım hala aynıydı. ”

Aslı dezavantajları olduğunu kabul ediyor, ancak faydaların maliyete değeceği inancında kararlı. “Bırakmadan önce olayları kaçıracağımı biliyordum, ama buna değeceğine karar verdim” diyor. “Instagram’dan ayrıldıktan iki ya da üç hafta sonra hatırlıyorum, kararımı sorgulamaya başlamıştım ve birkaç arkadaşın birlikte kahvaltı yaptığını görünce kız kardeşimden bana Instagramını göstermesini istedim. Güzel bir sabah geçiriyordum ama birdenbire orada olmadığım için kendimi çok üzgün hissettim. Sonra fark ettim, bakmamış olsaydım, kaçırmış gibi hissetmeyecektim bu da doğru karar olduğunu anlamamı sağladı.”

Sağlığınıza Yararlarını Unutmayın

Bunu nasıl yaptıklarını merak edenler için; Semih, aşırı sosyal medya kullanımının psikolojik ve sağlık etkilerini göz önünde bulundurarak kendinizi motive etmeyi tavsiye ediyor: “Konuştuğum insanlar, aslında sosyal medyadan hoşlanmadıklarını söylüyorlar – ama yine de kullanıyorlar. Diğerleri gibi bir bağımlılık. Zihnin ödül devrelerini hackler ve seni dopaminle besler. Can sıkıntısının yaratıcılık ve sağlık için çok önemli bir engel teşkil ettiği söyleniyor. ”

Sizi Güncelden Uzak Tutmayacak Arkadaşlarınız Muhakkak Olacaktır Zaten, Onlara Güvenin

Pratik bir düzeyde, Ceren, silmeden önce fotoğraf ve iletişim bilgileri sosyal ağlardan indirdiğinizden emin olmanızı öneriyor. Hem Semih, hem de Aslı, bazen olayları takip etmeleri için iyi bir arkadaşa ya da ortağa güvendiklerini söylüyorlar. Zaman zaman “arkadaşlarım beni kaçırdığım komik şeyler hakkında günceller, Theresa May dansları gibi” diyor Aslı.

Çıkış İçin Kendinize Ödül

Sonuçta, Aslı, “önemli insanlar telefon numaranıza sahip olduğu ve sizi hala olması gereken olaylara davet ettiği sürece, sosyal medya tarafından çalınan zaman ve enerji geri kazanılması için koşullar uygun. Benim tavsiyem, bırakmak için kendine bir çeşit ödül belirlemen. Benimki tek başıma Şampiyonlar Ligi final maçı için Madrid’e gitmekti . ” diyor. “Ve,” ekliyor, “sadece daha fazla düşün ve ekran karşısındaki bir hayattan daha fazlası olduğunu fark et”.

Paylaş: